2022. március 1., kedd

GYÜMÖLCSNEMESÍTÉS – OLTÁS

 

A Harangláb Kulturális Egyesület szeretettel meghívja Önöket a gyümölcsnemesítés-oltás programunkra.


Helyszín: Nyárádszentsimon Harangláb  Kulturális Egyesület

Mihály Zsolt elérhetőség: ( 0742 859 982

* cervus.info@yahoo.com

 

Időpont: 2022 március 26. 11 óra

Ára : 200 Ron mely tartalmazza a meleg ebédet, kávét, teát.

 

Előadó: Dr. Pocsai Zsolt elérhetőség:       ( 0742 105 958

* pocsai.zsolt.76@gmail.com

 

 

Elméleti ismeretek

§  Meghatározások

§  Általános tudnivalók

o   az oltás gyümölcsészeti jelentősége

o   fontosabb alapfogalmak

o   alany és nemes összeforrása

o   összeforradást befolyásoló tényezők

o   oltási inkompatibilitás

o   alany-nemes kölcsönhatások

§  Alanyok kiválasztása mit, mire lehet oltani?

§  Az oltási módok időrendje

§  Gyümölcsfa oltásmódok

o   párosítás

o   lapozás

o   ékoltás

o   héj alá oltás

 

Gyakorlat

§  oltóvesszők szedése és tárolása

§  oltások metszlapvágásának gyakorlása

§  különböző oltásmódok kivitelezése: alanyválasztás és előkészítés,

metszlapok vágása, összeillesztés, kötözés, vágási felületek szigetelése

o   párosítás

kézben oltás alma alanycsemetére (ceruzavastagságú Batul magonc csemeték) a következő fajták valamelyikéből: Pónyik, Batul, Húsvéti rozmaring, Mutsu vagy a résztvevők által hozott nemes fajtából;

a készített oltványokat a résztvevők hazavihetik és a végleges helyükre ültethetik.

o   lapozás megfelelő méretű alany rendelkezésre állása esetén

o   héj alá oltás amennyiben az alanyok nedvkeringése megfelelő

A résztvevők a következő eszközöket kell hozzák:

-          metszőolló

-          oltókés

Az alanycsemetéket 10 lei/db. áron tudjuk biztosítani a résztvevőknek.

A programot a CSOÓRI SÁNDOR ALAP támogatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése